Anason Bitkisinin Başlıca Faydaları
Anason denilince akıllara ilk olarak rakı gelmektedir zira rakının hammaddesi olmakla birlikte aynı zamanda kokusunu da veren bitkidir.
Anason Nerede Yetişmektedir
Maydanozgiller familyasından olan ve yaklaşık yarım metre yükseklikte olan anasonun vatanı Asya'dır. Pimpinella anisum, Anisi fructus ve anis adıyla da bilinir. Yuvarlak yapraklara sahip olan anasonun beyaz çiçekleri ve küçük meyveleri vardır.
Anasonun Faydaları
Özellikle lohusa döneminde anne sütünü arttırmak için içilir. Kadınlarda düzensiz adet kanamalarını önler. Şişkinliğe de iyi gelmekte olup, mide rahatsızlıklarını ve mide bulantısını giderme konusunda oldukça faydalıdır. Müzmin öksürük tedavisinde de kullanılan anason, hıçkırık tutması durumunda kullanıldığında da gayet etkilidir. İştah açıcı bir etkiye sahip olan anasonu, tadı veya kokusu sebebiyle içemediğiniz bitki çaylarında ya da hazırladığınız bitkisel ilaçlarda kullandığınızda sevmediğiniz tat ve kokuların anasonun etkisiyle azaldığını görmüş olacaksınız. Gergin olduğunuz zamanlarda içerseniz sinirlerinizi yatıştıracaktır. Kronik migren hastalığına da iyi gelmektedir. Genç kızlarda göğüslerin dik ve dolgun bir görünüme sahip olmasını sağladığı gibi orta yaş ve yaşlılarda da göğüs sarkmalarını önlemektedir.
Anason Çayı Nasıl Hazırlanır?
1 bardak suyun içine 1 çay kaşığı öğütülmüş anason katılarak kaynatıldıktan sonra 10 dk demlenmesi beklenir. Demlenen anason çayı süzüldükten sonra içilebilir ancak demlediğiniz çayın hepsini birden içmek yerine ufak porsiyonlara bölerek içmeniz daha faydalı olacaktır.
Anason Nasıl Saklanır?
Tohumlar dövülüp ayrıldıktan sonra ısı ve ışık geçirmeyen kaplarda ağzı kapalı bir şekilde saklanmalıdır. Uzun süre saklanacaksa öğütülmemelidir çünkü öğütülen anason kısa zamanda kokusunu kaybedecektir.
Anasonun Zararı Var mı?
Her şeyin azı karar çoğu zarar sözünden anlaşılacağı gibi anasonda çok kullanılmamalıdır. Çok kullanıldığı takdirde uyuşukluk vermektedir. Kadınların adet döneminde ve hamilelik döneminde kullanması sakıncalıdır.